Oto inceleme

- markalar, modeller, yararlı bilgiler -

Bu yıl kış biraz sert geçtiğinden özellikle araç sahipleri oldukça sıkıntı yaşıyor. Problemlerin başında ise araçların kışa hazır olmaması geliyor. Araçların kış bakımı ile ilgili daha önce bir yazı yazmıştık.

Aracınız kış aylarında daha fazla yağ eksilteceğinden kontrollerini aksatmamalı ve gerektiğinde yağ eklemesi yapmalısınız. Aynı zamanda kışın yağ katılaşacağından pistonların hareketlerinin zorlaşmasına neden olmaması için kış aylarında daha ince yağ kullanmalısınız. Kışın motor altında ateş yakmak gibi bir yolla karter içindeki yağı inceltmeye çalışmayın. Bu aracınıza zarar verir. Aynı zamanda motor üstüne sıcak su dökmek gibi bir yol da motor parçalarına zarar verecektir.

Uzun süre kullanılmayacak araçlardan akü sökülmelidir. Çünkü akü de donabilir. Kış aylarında aracın akü, yağ ve radyatör bakımları aksatmadan yapılmalıdır.

Aracınızın kış bakımı

car winter

  • Antifiriz mutlaka ölçtürülmelidir. Kullanılmaması durumunda soğutma suyu donabilir ve büyük maddi zarar oluşabilir. Antifiriz üretici firmanın uygun gördüğü ölçülerde kullanılmalıdır.
  • Silecekler kontrol edilmeli, aşınmışsa değiştirilmelidir. Yeni silecekler yağışlı havalarda görüşünüzün artmasını sağlayacaktır. Cam yıkama sisteminin donmaması için silecek suyunun da dolu ve antifirizli olması gerekir.
  • V kayışı yaz sıcaklarında gevşemişse, gererek kullanın. Gererek kullanmak mümkün değilse yenisiyle değiştirin. Gevşek V kayışı vantilatörün devir daimini yavaşlattığından dolayı otomobilinizin sağlıklı çalışmamasına neden olur.
  • Akım kaybını önlemek için akü kutup başları kirlenmişse temizleyin.
  • Lastiklerin diş derinliği 3 mm’nin altında ise kışın aracınızın kaymasına neden olabilir. Yedek lastiğiniz ile birlikte gerekiyorsa değiştirin.
  • Kışın aracınızı çalıştırmanıza, buğu ve buz oluşumunu önlemenize yarayan rezistansta bir problem varsa onarılmalıdır. Çalışması ağır ise sorun aküde de olabilir.
  • Yolda kalmamak için aracınızın lastik basınçlarının ve sıvı seviyelerinin kontrolünü düzenli olarak yapmayı ihmal etmeyin.
  • Hava filtresini temizleyin. Gerekiyorsa değiştirin.
  • Klima ve kalorifer bakımlarını yaptırın. Parçaların yağlanmasını sağlamak ve pislik oluşumunu önlemek için en az haftada bir saat klimanızı çalıştırın.